Országos Tánc Fesztivál

tánc
tánc
Az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő és a Nemzeti Tehetség Program pályázatán nyert 1.499 935 Ft támogatásnak köszönhetően a Művelt Ifjúságért Alapítvány NTP –TMV- 22-0088 pályázata révén valósulhatott meg a Gyakorlóiskolák és Alapfokú Művészeti Iskolák III. Országos Modern-, Kortárstánc Fesztiválja 2023. 06. 10-én az egri Gárdonyi Géza Színházban.
A megmérettetésen a gyakorlóiskolák, valamint az alapfokú művészeti iskolák diákjai vehettek részt. Célunk volt a tanulók életkorának megfelelő tánctudás, tánctechnikai felkészültség, az előadói képesség mérése, értékelése, a tehetségek felismerése, beazonosítása. Versenyünk, mely összefogja a gyakorlóiskolákat és az alapfokú művészeti iskolákat, jelenleg egyetlen ilyen megmérettetés az országban, így ennek a rendezvénynek hiánypótló jellege is van, és a táncművészet népszerűsítését, színvonalának emelését eredményezheti hosszú távon.
A verseny jellege: Gyakorlati verseny. Nevezési díj nem volt.
A verseny fordulói: 1: iskolai válogató, 2: előválogató a beküldött videó anyagból, 3: országos döntő.
Az országos versenyre bejutott produkciókat 3 tagú szakmai zsűri értékelte. Lehetőséget biztosítottunk a délelőtti színpadbejárásra, fénybeállító próbára.
A verseny kategóriái: Korcsoportok szerint: - gyerek (általános iskola alsó tagozat), - junior (általános iskola felső tagozat) - ifjúsági (középiskola)
Műfaji kategóriák alapján: moderntánc, kortárstánc, mozdulatművészet és szóló, duett/trió, csoport, kategóriában lehetett nevezni.
A megadott határidőig beérkezett 45 koreográfiából 41 jutott el az országos döntőig. Az ország 6 városából 234 táncos vett részt az egri versenyen.
A zsűri elnöke: Földi Béla volt, a Budapest Táncszínház alapító igazgatója, koreográfusa, a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusa. A Táncpedagógusok Országos Szövetségének elnöke. A Magyar Köztársaság Érdemkereszt Ezüst Fokozatú, Harangozó Gyula, Jeszenszky Endre, Bonis Bona Díj és az Év alkotója díj, valamint a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkereszt kitüntetettje.
A zsűri tagjai voltak: Kulcsár Noémi: A TELLABOR alapítója, művészeti vezetője. A Magyar Táncművészeti Egyetem Docense, a moderntánc tanszék vezetője, Harangozó Gyula, Sík Ferenc díjas. Koreográfus, rendező.
Topolánszky Tamás, a GG Tánc Eger Tánctagozat alapítója és vezetője. A Magyar Táncművészeti Egyetem- Koreográfus- és Táncpedagógus-képző Intézet igazgatója. Koreográfus, Harangozó-díjas, Érdemes művész.
A versenybizottság elnöke és tagjai egymástól függetlenül, egyénileg értékelték a látottakat. A végső pontszám alapján születtek meg az eredmények. Az 1-3. helyezett kupában/érmben, a többi résztvevő oklevélben részesült. Az ünnepélyes díjátadás után a versenyzők szakmai értékelést, ösztönzést, tanácsot kaptak a meghívott neves szakemberektől.
A zsűri a következő díjakat adta ki:
Gyerek korosztály Moderntánc csoport:1-3. díj, szóló: 1. díj,
Kortárs csoport: 1-3. díj, szóló: 1.díj
Mozdulatművészet csoport:1-3. díj, duó/trió:1-2 díj, szóló:1 díj
Junior korosztály Moderntánc csoport: 1-3. díj
Kortárstánc csoport: 1-3. díj, duett: 1-3 díj, szóló: 1-3 díj
Mozdulatművészet duett:1. díj
Ifjúsági korosztály Moderntánc csoport: 1-2. díj, duett:1-2.díj, szóló: 1-2. díj
Kortárstánc csoport: 1-2. díj, duett:1-3. díj, szóló: 1-2. díj
Különdíjban 3 produkció részesült.
A versenyzők és kísérő tanáraik utazásáról és étkezéséről a nevező intézmények gondoskodtak. Minden résztvevő a próbára érkezéskor élelmiszer csomagot vehetett át. Szponzorációt az oklevelek nyomtatásához kaptunk. 22 kolléga és volt tanítvány segítette önkéntesen a rendezvény sikeres lebonyolítását. A versenyre 430 néző volt kíváncsi és lelkes tapsaikkal támogatták a színpadon állókat. A produkciók sokszínűsége és nagy száma, lehetővé tette az összehasonlítást, segítve ezzel a fejlesztés további lehetőségeit
© Művelt Ifjúságért Alapítvány
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el